Budujeme podlahové topení na vlastní pěst


Uvažujete o tom, že si vybudujete sami podlahové topení? Dnes to již možné je, slouží k tomu systémové desky z vysokohustotního polystyrenu s drážkami pro umístění topných hadic. Pokládku desek zvládnete sami, není to složité ani obtížné, pod desky vložíte izolační fólii a desky zajistíte po obvodu místnosti dilatačními pásy, a v podstatě máte hotovo. To ostatní už necháte na instalatérech.

termostat topení

Instalatéři, až k vám dorazí, zapojí všechny topné hadice v jednotlivých okruzích do rozdělovače. Jeho přítomnost je zde nutná pro regulaci topného média a pro připojení podlahového vytápění k topnému zdroji. A zde má opět hlavní slovo instalatér, který vám může vhodně poradit, čím vytápět úsporně a prakticky.

Krbový výměník – máte-li možnost denně topit v krbu, pracujete převážně z domova nebo někdo z rodiny je stále v domě přítomen (například senioři), je vhodnou volbou krb s výměníkem. Je to dosud nejlevnější způsob vytápění, jaký existuje.

topení v krbu

Plynový kotel – komu vyhovuje zemní plyn a nechce měnit stávající způsob vytápění, může jej také připojit k podlahovému topení. Výhodou plynových kotlů je jejich samočinný provoz, a to mnoho lidí ocení spíše, než pracné zatápění v krbu a manipulaci s palivovým dřevem.

Tepelné čerpadlo – velmi úsporné je tepelné čerpadlo, i když musíte připočítat vyšší pořizovací náklady. Jeho obsluha se podobá plynovému kotli, můžete si tu nastavit na termostatu libovolný topný režim a v průběhu zimních měsíců pak kvůli vytápění domu nemusíte vyvíjet žádnou aktivitu. Není problém objekt kdykoli opustit třeba na čtrnáctidenní dovolenou.

Přitápění fotovoltaikou – fotovoltaika nebo termické solární panely dovedou přitápět, ovšem není to zařízení přímo určené pro provoz v průběhu celé zimní sezóny. I zde může být instalatér nápomocen elektrikáři, který tato zařízení uvádí do provozu.