Jak funguje externí předseda SVJ


Všichni víme, že společenství vlastníků jednotek je řízeno předsedou. Tím je v naprosté většině případů některý z majitelů bytů v daném domě. A dává to i smysl – má osobní zájem na tom, aby vše probíhalo dobře a dům prosperoval. Zdaleka ne vždy je to však možné. Existuje hned několik případů, kdy předsedu z řad majitelů jednotek nelze zvolit.

Tím prvním, který je častější, než si většina lidí myslí, je situace, kdy se o tuto roli nikdo nepřihlásí. Je totiž pravdou, že se jedná o poněkud nevděčnou pozici, a lidé to moc dobře vědí. Bez ohledu na to, že danou věc odsouhlasí většina majitelů bytů, bude předseda stále terčem kritiky za její provedení, a to minimálně od jednoho člověka. O tom, že má zodpovědnost i za to, aby družstvo fungovalo přesně podle zákona, ani nemluvě. Není tedy divu, že to chce dělat jen málokdo.

externí předseda SVJ

Dalším problémem mohou být vztahy v domě. Víme, že lidé se ne vždy dohodnou, a sousedské vztahy mohou být napjatí. Pokud je každý s každým na kordy, je výběr předsedy v podstatě nemyslitelný, neboť se vždy najde někdo, kdo bude mít hlasité námitky.

V těchto případech je vhodný externí předseda SVJ. Jedná se o člověka, který tuto funkci provádí jako své zaměstnání, a je za ni samozřejmě placen. Výhodou je jeho nestrannost, kdy si obyvatelé mohou být jisti, že nebude nikomu nadržovat. Také má již poměrně dost zkušeností, nehledě na kontakty na úřadech či ve firmách, které často značně zjednodušují nejrůznější jednání.

moderní panelák

Na druhou stranu je pravda, že bude chtít zaplatit, a tyto peníze budou dávat ostatní členové prostřednictvím příspěvků do fondu. Ty se tedy samozřejmě budou muset zvýšit. Dále je tu fakt, že nemá osobní spojení s daným domem a vnímá jej pouze jako práci. To však může leckdy i znamenat, že udělá pouze to nejnutnější, což v dlouhodobém hledisku nemusí být ideální. Ukazuje se tedy, že vybrat správně není žádná legrace.